Wed. Aug 10th, 2022
You are currently viewing Essential Things to Do Every Day to Keep Your Heart Healthy

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η άσκηση έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς σας. Λοιπόν, μια υγιής καρδιά οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου επίσης, αλλά αυτό είναι μια ιστορία για άλλη μια μέρα.

Η αποτελεσματική λειτουργία της καρδιάς σας θα καθορίσει τελικά πόσο θα ζήσετε, οπότε πώς θα διατηρήσετε την καρδιά σας σε εξαιρετική κατάσταση; Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε.

1. Αποφύγετε να κάθεστε για πολύ

Παρόλο που μπορεί να ασκείστε κάθε μέρα, το να κάθεστε για μεγάλες περιόδους είναι επιβλαβές για την υγεία σας, σύμφωνα με πρόσφατες σπουδές. Μπορεί να σας προκαλέσει θρόμβο αίματος στις φλέβες σας, αλλά εκτός από αυτό, άλλες συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές.

Όταν κάθεστε για πολύ ώρα κάθε φορά, αυξάνετε την πιθανότητα να εμφανίσετε ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά 147%, και οι πιθανότητες να πεθάνετε από καρδιαγγειακό πρόβλημα αυξάνονται κατά 90%. Έτσι, αφιερώστε λίγο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας για να περπατήσετε και μην ξεχάσετε να κάνετε μερικές ασκήσεις.

2. ΜΗΝ τρώτε τρανς λιπαρά

Αν και τα λίπη αποτελούν ουσιαστικό μέρος της διατροφής σας, τα λιπαρά που χρειάζεστε είναι πολυακόρεστα, ακόρεστα και κορεσμένα, αλλά όχι τρανς λιπαρά.

Αυξάνετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου παίρνοντας τρανς λιπαρά, τα οποία διαταράσσουν την ισορροπία των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας. Τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης μειώνονται.

Λαμβάνετε τρανς λιπαρά από μαργαρίνη, αρτοσκευάσματα και σνακ. Όταν κοιτάτε τις ετικέτες των τροφίμων σας, αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν οποιαδήποτε ποσότητα τρανς λιπαρών ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Πηγαίνετε μόνο για συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν μηδενικά τρανς λιπαρά.

3. Κρατήστε τους καπνιστές στο μήκος του χεριού

Μπορείτε να αναπτύξετε καρδιακή νόσο χωρίς να φταίτε μόνοι σας, εκτός από το ότι περνάτε υπερβολικό χρόνο με καπνιστές. Τα δικα σου ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου αυξάνεται σε περίπου 30% πάνω από το μέσο όρο όταν εκτίθεστε στο παθητικό κάπνισμα είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι.

Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, όταν η χοληστερόλη στο αίμα σας είναι υψηλή ή είστε υπερτασικοί, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου όταν μένετε κοντά σε άτομα που καπνίζουν. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και στα παιδιά σας κρατώντας μακριά από τους καπνιστές και θέτοντας τα όριά σας.

4. Κοιμηθείτε άφθονο

Το να έχεις μια υγιή καρδιά εξαρτάται από το πόσο κοιμάσαι κάθε μέρα. Παρά το γεγονός ότι έχετε άλλες υγιεινές συνήθειες, δεν μπορείτε να έχετε μια υγιή καρδιά χωρίς να κοιμάστε αρκετά.

Πρέπει να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ εάν θέλετε να αποφύγετε το εγκεφαλικό ή το έμφραγμα. Η στέρηση αυτής της τόσο απαραίτητης ανάπαυσης διαταράσσει τις βιολογικές σας διαδικασίες, όπως η φλεγμονή και η αρτηριακή πίεση.

Μην αγνοήσετε την υπνική σας άπνοια εάν την έχετε. Εάν το αφήσετε χωρίς θεραπεία, μπορεί να εμφανίσετε ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή ακόμα και καρδιακή νόσο.

5. Φροντίστε καλά τα δόντια και τα ούλα σας

Η συνολική υγεία σας εξαρτάται από το πόσο καλή είναι η στοματική σας υγιεινή. Εάν έχετε περιοδοντική νόσο, είναι πιο πιθανό να πάθετε και καρδιακή νόσο.

Όταν υπάρχει συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα σας, μπορούν να βρουν το δρόμο τους στην κυκλοφορία του αίματός σας και να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης σας. Αυτή η πρωτεΐνη δείχνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας έχουν φλεγμονή και αυτή η φλεγμονή αυξάνει τις πιθανότητές σας να πάθετε εγκεφαλικό ή καρδιακή νόσο.

Όπως μπορείτε να δείτε, το να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή δεν είναι μόνο η άσκηση και η διατήρηση της φόρμας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που στην αρχή φαίνονται αβλαβείς, αλλά συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς. Δώστε προσοχή σε αυτά και δείτε τον εαυτό σας να ζει μια μεγαλύτερη ζωή από τους συνομηλίκους σας.

By admin